::pEnEranG HaTi..

|
Salam..
hr ni aq nk share bnd baik lg.
sj nk kumpul pahala =)
hopefully..
sometimes kte msti terfikir,
............."nape la susah sngt nk paham bnd ni?"....
....."asal la sush sngt nk wat soklan nih?!!"...........
ni la mslah yg slalu melanda di kalangan student kan?
-
sbbnya??
myb hati kita x bersih..
dan mungkin hati kita x terang.
hee~
x dinafikan, sometimes aq begitu juga huhu~
-
hr ni aq nk share camne nak bg hati kita menyala.
dlm erti kata yg lain ad NUR hehehe~
-
1. Jaga Pemakanan.
-bagaimana?
camni, Nabi kita dlu pn da pesan, jg pemakanan kita. jgn main larung je bnd yg ada depan mata. seblom mkn, baca DOA.
mak slalu cakp, mkn kalaw x baca doa, mknan tu da kne kencing dgn syaitan taw! x taw la btol ke x. tpi fkr blik, ada btolnya.
mkn la makanan yg HALAL.
mkn la makanan yg halal, sumber yg halal..kalaw kita mkn makanan yg haram, x terfikir ke ape jadi pd hati kita?
membusuk lar jawabnya....
makan ketika LAPAR, berhenti sebelom KENYANG.
jgn la mkn tu main sumbat je..
mana x tersumbat otak korang hehehe~
-
2. Berpuasa.
-ini mmg x taw nk komen ape.
ini adlh petua Nabi kita.
berpuasa la ISNIN dan KHAMIS.
ini baik untuk kesihatan perot.
asik mkn je...kalaw kita nk rehat, organ2 kat dlm perut ni pn nk berehat jgk!
-
3. Banyakkan Beristifar.
-korang taw x pe kelebihan istifar ni?
dy bule,
BERSIH kan hati.
bagi REZEKI.
and..
dilimpahi RAHMAT dariNya.
-
4. Pelihara Solat.
-solat tu kan tiang agama.
sape yg x solat tu, paham2 je la...
jgn kata tiang, tapak pn xda!!
jangan tinggal solat.
-
5. Pelihara Masa.
-pelihara masa means jgn buang masa dgn bnd2 yg xde faedah.
1 more, jgn bazirkan masa dgn MENGUMPAT, BERGOSIP,MENGATA, dan yg sama dengannya..
jangan juga tido selepas subuh dan selepas asar.
tapi yg tu la slalu kita buat kan?
heee~
maklum la student..
bnd ni blh avoid, cuma kita je x taw caranya...
-
well.....rasanya ckup tu je la.
aq pn rasanya x mampu nk laksanakan.
tapi, as human yg dicipatakan DIA kat dunia ni,
aq WAJIB laksanakan.
-
sekian dari saya, ZURAIDAH AHMAD.

-OUT-

2 comments:

jattcard said...

wow..
nasihat n panduan y berguna utk pelajar...bagus,,
thnx ustazah zuraidah..
=)
::.LIKE.::

::Misz Shizuka:: said...

jgn la pggl ustzah.
malu i.
heee~
sj nk kongsi ilmu..
mana taw dpt berkat.
tpi x taw la nasihat i ni blh pkai ke x..