Kenduri pertunangan.

|

Salam 1 Muharam.
alhamdulilah sudah tiba 1 Muharam 1432
mulai tahun ni azam aq nak berubah jadi insan yang lebih baik.
nak pasang impian tinggi-tinggi takut tak tercapai dek akal tak terkaut dek tangan.
hah! amek simpulan bahasa baru aq bagi.(kalah Karam Singh Walia)

-

dah lari tajuk ni, start la merepek bila da lama tak blogging hahaha~
point sebenar, hah! cuba perhatikan betul-betul tajuk entry kali ni.
"KENDURI PERTUNANGAN"
ok2....harap bertenang...
majlis diadakan pada 11 December 2010 bersamaan hari Sabtu.
Zuraidah bertunang??
hah~ tak gempak ke tajuk tuh!

-

actually, tarikh berkenaan bukan majlis pertunangan aq.
saje bikin gempak kasi semua member tebeliak biji mata membaca hahaha
diorang ingat diorang je boleh main tunang-tunang?!
haku pon boleh! hahaha~
Majlis tersebut adalah majlis akikah adik-beradik ibunda tersayang.
silalah datang kalau anda berkesempatan.


Sekian saya melaporkan.



-OUT-

Suri Rumah?

|

salam...
selesai sudah 5 paper for diz sem.
sedang merehatkan diri, mengoyangkan kaki di rumah.
rehat la sangat! huhuhu...
rasanya berada di kolej lagi seronok.
dapat mengulangkaji pelajaran selalu. *ceh! ayat nak poyo.
mentang-mentang da habis final hehehe~

-

hmm..start cuti sem ni sahlah aku bergelar 'suri rumah'.
khabar berita gembira, haruslah dikongsi bersama.
tak gitu?!
hheheh~
bangun seawal 6.30 pagi menunaikan solat dan duduk di meja sarapan.
selepas itu, melakukan tugas-tugas bagai seorang 'suri rumah'.
menyapu, mengemas, membasuh dan juga memasak.
*memasak tu belajar je heheh~

-

penat rupanya jadi 'suri rumah' ni.
ingatkan seronok kalau duduk di rumah je.
tak payah susah-susah keluar bekerja.
hmm....yang penting, tak ada benda yang tidak memenatkan.
tidur pun penat tau!
makan apatah lagi.

-

btw, aku suka duduk di rumah.
jadi gak aku seorang 'perempuan'.
sekian saya melaporkan.
|
|
|
|
|
|
|
v
*suri rumah itu bukan sinonim dengan ISTERI ye.
sila jangan salah faham.


-OUT-

Singgah Jap je.

|

salam..
lama rasanya aq x update blog ni.
hmm...busy mungkin.
sebulan lepas dilanda 'tsunami' dengan final projek, assignment, test, quiz bagai.
haish! jangan mengeluh zue!
biasala tu...nama pun student..
-
apa mimpi lak aq update blog hari ni?!
ehhehe~
saja2 nak ambil mood untuk study.
tinggal 2 paper je lagi untuk habis semester ni.
-
pastu lega lah kot dari segala bagai proposal dan projek2.
(*mengalahkan ahli perniagaan seyh!)
tak boleh blah aq ni hahah~
-
LOKASI: Ruang rehat rumah atok di Kampung Paya Besar, Bukit Siput.
MOOD: boleh dikatakan separa normal untuk terus berjuang.
JAM, SAAT & KETIKA: waktu malas menguasai. harus diatasi! yeah!!
FOCUS: on going study "System Analysis And Design".
SCORE: of cos la A+ subject ni!
-
dah2 la tuh!
score nak kencang, studynye tak gak!
hampeh kau zue!
STOP sudah!




*credit tuk line celcom. blh gak update blog walaupun 'laju' sesangat!

-OUT-

::Mencuba

|


belajar mengedit sikit demi sedikit heheheh~
burok beno!


keluarga besar


ni family cik lan.
anak atok number 6.


ni acu =)
last daughter.



mak long.

cik ghani.
anak third.

keluarga saye!!
heheheh~


*ada 2 lagi family yang tak siap. updating later, sorry auntie.(tak bagi gambar, camne nak wat heheheh~)
*maaf jika terdapat kesalahan mengeja nama2.
*maaf juga kerana tak lawa hahahah~
*sila komen kalaw suka.
*komen jugak kalaw tak suke.
*boleh jugak tinggalkan idea jika ada.
sekian dari saya melaporkan =)


-OUT-

::Jangan ada air mata..

|

salam..
lama juga aq tak update blog ni..
macam terlupa plak yang aq ni seorang penulis!
ahaks!! *perasan nyah!!!
-

pagi tadi bangun je dari tidur aq menangis.
kenapa?
mungkin perasaan masih berkecamuk.
rindukan emak...abah...uda..and noor yang tonjang dirumah..
terkenang masa lampau..
kalaulah aq boleh putar balik masa yang dah berlalu...
mesti aq akan memilih sejarah hidup yang lebih bahagia.
-

terfikir aq untuk mencari cara2 untuk menbuatkan hari2 aq lebih bermakna.
kenapa mesti nak bersedih?
takkanlah aq sendiri nak buat silap dalam hidup aq??
tapi kadang2 kita tak sedar pe yang kita buat tu salah.
'NOBODY PERFECT'
betulkan?
-

setiap orang berhak ada bahagia.
kat sini aq ada summarizekan bagaimana mahu memperoleh kebahagian atau keceriaan.
mungkin tips ni boleh menbantu kita semua. sape taw kan?


***************************************************
1. mulakan hari dengan senyuman. janganlah bangun2 tido je nak marah2. tak elok untuk kesihatan. heee~

2. kita berkuasa untuk mencorak hari kita. mulakan sesuatu yang baik. insya Allah sudahnya akan baik juga.

3. face masalah yang kita hadapi tu dengan hati terbuka. mungkin hari ni kita sedang menempuh detik2 sukar dalam hidop kita. biarpun kita tak mapu mengatasinya,
tapi kita mesti berjaya berdepan dengan masalah tu.

4. sentiasalah membantu orang lain yang dalam keadaan susah. membantu orang akan
meringankan hati kita.

5. berkata BENAR.

6. hargai DIA. tak mustahil pe yang kita ada hari ini mungkin esok akan ada juga. hari ni
mungkin kita akan rasa megah dengan kecantikkan kita. tak mustahil kalau esok kita
akan merasa cantik lagi.

7. berani mengaku kesalahan diri sendiri. dan ubahlah kepada yang lebih baik. Insya Allah

8. dan sebelum tidur, insafilah dengan semua rahmat yang telah dianugerahkan sepanjang
hari kita. bermohonlah supaya esok kita akan mendapat anugerah itu lagi. berdoa,
memaafi saudara kenalan kita, dan tidurlah dengan senyuman.


*Hargailah diri, diri itu bukan ringgit nilainya.


-OUT-
|



Keluarga Besar Saya
sayang mereka


*hanya kongsi gambar je dlu.
mood masih dirumah.
ketandusan idea untuk blogging huhuhu...

*sorang cousin takde sebab da ade keluarga sendiri...(dalam gambar)




-OUT-

::Invention, Innovation & Design (IID)

|
salam..
aik? cam pelik je kan ad entry baru hari ni..
ingatkan dah tak reti nak menaip lagi heheh..
busy skt la minggu ni..
hari ni nak share berita gembira dengan semua org kalaw boleh
tehee~
-
alhamdulilah..syukur sangat sebab dikurniakan kejayaan yang tak disangka.
25-26 August 2010. Rabu- Khamis bertempat di Dewan Sri Temenggong UiTM Segamat.



bersaing dengan 52 kumpulan, aq dan mereka yang lain telah menyertai 1 pertandingan peringkat UiTM Segamat iaitu Invention, Innovation & Design (IID).
pertandingan ni actually untuk mencari bakat-bakat pelajar dalam dunia IT sekarang.
aq, fiqa, wahida, jue, panjang dan raqib join competition ni.
pada mulanya saje je untuk suka2 nak dapat sijil.
tapi....alhamdulilah rezeki Allah nak bagi takde sape tahu.
kami menang Tempat Pertama!
wau! macam tak percaya je hhehe~


"bagi johan kategori Invention, dimenangi oleh booth A9, STAFinder." kata si MC.
melilau aq mencari booth mana bernombor A9.
rupanya booth sendiri! hahaha~
tahniah untuk semua..


ahli group yang terlibat.
depan dari kiri: mohd redzuan mohamed(panjang),nur mohd raqib kamaruddin.
belakang dari kiri: wahida, afiqah ain, juwaini, saya.


pingat kemenangan.


bersama anugerah heheeh~


p/s: Jangan pandang rendah pada orang yang lemah.


-OUT-

::Anda ngantuk? amek ni petua!

|

salam..
hari ni kelas seperti biasa..
dan seperti biasa juga mata aq sering mengantuk..
rasa macam kat mata ni ada peti ais!
mak aih beratnya!
sampaikan aq nampak objek cik Hadi sekejap besar, dan sekejap kecik.
mengapakah?
-
sambil2 dengar lecture(En.Hadi) membebel kat depan,
jari aq lincah menekan-nekan papan kekunci di kelas.
search for ------------>PETUA HILANGKAN MENGANTUK.

blink!!!
tersebutlah senarai petua2 di bawah:

1. Anggap kerja yang kita wat tu 1 ibadah. kenalah wat dengan tekun dan ikhlas.
tentu seronok. kan?(ouch! tersentuh hati kecilku)

2. Amalkan potongan ayat kursi "LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM.."(ok. try!)

3. Makan cili(kena prepare bawak cili gi kelas.)

4. Sapu minyak kapak kat mata. (sure hilang ngantuk :D)

5. Gunting kelopak mata(macam seronok je aktivity ni. kan?)

6. Kalau cara2 fizikal pun dah tak jalan, apa kata try cara yang ni plak, kalau ada member kat sebelah suruh dorang sergah kuat2 ataupun tampar pipi korang dengan keadaan separa kuat iaitu 50% daripada kekutan tangan. *secara suprise (cubalah try test tengok, berkesan tak?)

7. Cari korang punya medula obloganta kat tenguk korang tu, yang ada dua bonjol kat situ, pilihlah salah satu. then cuba cengkam dan sentap sekuat yang mungkin!! (mungkin berjaya.)

8. Gigit ibu jari tangan kanan atau kiri. TAPI! jangan gigit pelan2, gigit sekuat rasa. (gigit? kunyah boleh tak?)

9. Mengantuk lagi?! Masya Allah....hah!ni yang last. aq rasa yang ni berkesan kot. tarik2 atau carik2 bulu hidung.(kalaw hari2 dalam kelas mengatuk, habislah bersih 'ladang' kat hidung aq..heee~)

habis sudah petua nenek2 moyang dulu2. cubalah. hasilnya tentu berkesan :D
SELAMAT MENCUBA rolleyes.gif






-OUT-





::kosong

|

salam...
selamat berbuka semua umat islam..
alhamdulilah aq selamat tiba di kolej jam 5.30 petang..
hujan renyai macam tahu2 je hati aq sedang menangis...
balik sendiri, tanpa teman.
mujurlah terjumpa senior sekolah dulu.(kak siti hawa liana)
balik bersama dia.
tak takut dengan bangla2 yang bersepah di sekitar bandar muar.
haiii....kenapala polis2 kat bandar tu tak tangkap je dorg tu sume.
wat nyemak kat malaysia jerk!
menyampah bangla.
busuk.
tengngek.
hamis.
masam.
minyak atar kuat sangat. pakai satu botol!
huh! puas.
-
setiba di kolej.
"hujan....berhenti la kejap....aq nak gi bazar beli makanan untuk berbuka nanti..."
hmm....memang lambat kalau nak tunggu hujan berhenti.
redah je la.
macam 'seronok' je kan jalan2 kat bazar berpayungkan butir2 mutiara dari langit.
huh!
janganlah demam....
-
dapat apa jalan2 kat bazar UiTM td?
dapat penat.
of cos!
hehehh~
alhamdulilah....daptlah air seplastik, koktel @ puding semangkuk and kek batik dua potong.
ok.
tu saja juadah berbuka untuk hari ini.
penat.
kaki longgar.
punggung keras duduk lama sangat dalam bas klasik.
kena hujan.
kepala pening.
pakej!
== tak dapat gi solat terawih malam ni.
-
tu lah padah tak beli tiket awal2.
balik lambat.
kelam kabut.
sume melepas.
padan muka aq.



-OUT-

::Keje apa yang tak penat?

|

salam..
sudah lama rasanya tak blogging.
just bukak untuk baca mesej di ruangan 'chatting' di blog.
terima kasih buat saudara ku yang tak jemu2 mengomen memberi semangat.
penat rasanya minggu ni.
belum start puasa lagi ni.
haish!

-

malam ni baru la terasa free sikit.
malam semalam da puas menahan mata menyiapkan proposal en.AKZ.
adui......tak boleh cakap la macam mana perasaan aku semalam.
nak muntah, nak kentut, nak tutttt....(tak sopan plak kalaw sebut)teheee~
sume nak lah!
sebab?!!
TAKUT!!

-

macam tu lah kehidupan di universiti..
mana ada keje yang tak penat?
tidur pun penat jugak!
makan lagi lah penat!

-

percaya atau tidak, aku baru sahaja bangun dari tidur yang panjang hehehe~
terukkan?!
sampaikan magrib dan asar pun ku tinggal.
balik je kelas kol 5, terus naik atas katil.
belum sempat pun tukar baju,
da 'melayang' terbang ke Amerika hahah~
ni memang betul2 penat ni taw.
bayangkan la non stop mengadap laptop menyiapkan proposal dan slide untuk di present hari ni.

-

At last.....
korang mesti taw jawapannya.
"TAK JADI PRESENT YE hari ni.
kita present esok je.
hari ni saya nak bagi awak latihan" kata en.AKZ..
oh!!
geramnya saya encik!!!!
taw tak mata saya hampir terjojol pagi tadi sebab tak tidur?!
PENAT lah cik K#%^&!!!!
(monolog hati jerk)huhuhuhu~

-





-OUT-

::Sejenak bersama mereka....

|


salam...
hari ni tak mampu nak menaip...
cuma mampu mempamir jerk =(
sebab?
jangan tanya.
tengok je ea.
suda!
Sila lihat gambar di bawah:


kami menang moto. eh! silap. kami menang hamper!lalalla~
sebab kami ganyang nyamuk2 kat kolej jumaat lepas.
hebat kan ganyang nyamuk je boleh dapat hamper.




kaunter pertanyaan?? agak2 siapalah nak tanya kalau kami yang keje kat situ? hahhaha~



tak taw la apa yang kami cuba sampai.
tapi yang pasti tujuan kami begitu adalah...

"buat muka secomel yang mungkin kerana berdepan dengan kamera"

ini aza.
suka sangat buat muka comel.
padahal aq lagi comel.
baahhahah~
(*perasaan gile vavi)


ini norot @ nora @ de aron.
ni adik aq.
comel kan?
*seperti kakaknya.
caih!!


ini siapa kawan2??
lallala~
siapa yang tak kenal dengan si cantik cute ni.
tehee~
focus kat pinggang tu.
guna la lotion MUSTAJAB.
*promoter tak bergaji jap.


sekian terima kasih.
terima kasih juga kerana sudi membuang masa di sini =P


-OUT-

::whats next?

|

salam..
selamat petang kawan2..
hari ni aq nak share, eh tak! nak luahkan something huhuhu~
hmmm..sejak kebelakangan ni selalu aq terfikir tentang masa depan aq nanti..
agaknya apa la aq akan jadi bila da besar nanti?
of coz la org, takkan kanggaro plak! haish..
-
maksud aq future aq.
masa depan aq nanti.
kalaw la lahir2 je trus kawin kan senang hahahaah~
ops!
tegatal pulak.
kalaw mak dengar mesti telinga aq londeh sebelah.
-
suda hampir tiga tahun aq di Universiti Teknologi Mara Segamat.
kursus Diploma Komputer Sains.
kalaw masa sekolah dulu, cikgu aq cakap kos aq ni la yang paling cikai.
huhuuu~
sampai sekarang jugak aq fikirkan apa yang cikgu cakapkan tu.
hmm..rupa-rupanya, peluang pekerjaan untuk kos ni sangat la haus...
nasib kau la zue tejebak dalam kos tu..
-
cita-cita masa darjah 6 dulu nak jadi polis.
tepengaruh dengan cite Gerak Khas la katakan..
hohoo...


kelakar bila aq cakap kat mak yang aq nak jadi polis.

"mak, da besar nanti kak long nak jadi polis." cerita aq pada mak.

mak pulak cakap "eley...nak jadi polis konon. da la pendek, gemok pulak. boleh ke nanti nak kejar perompak???".

gulps!! tesekat air liur kat kerongkong.
-
terputus cita-cita nak jadi polis.
masuk sekolah menengah cita-cita bertukar nak jadi nurse pulak.


ini terpengaruh dengan mak cik.
mak cik aq ada yang jadi nurse.
jadi nurse ni best agaknya.
comel2 je semuanya...
bagi aq nurse ni mesti penyabar orangnya.
yela, kena berdepan dengan ramai pesakit.
tak kira melayu ke, cina ke....mahu pun india.
ush! kena sabar tu.
-
habis je SPM, aq terus mohon SPA.
lama jugak tunggu result tu.
semantara tunggu result, result UPU pulak keluar.
tahniah! anda layak ke IPTA.
ah! kembangnya hidong aq masa tu..
yela, bukan senang nak masuk U ni..
tapi sayang, kos yang aq terima bukan kehendak aq.
mak cakap terima je la...
sekarang ni orang tak boleh demand.
peluang ada mesti ambil.
-
And now...
aq suda sem 5 di UiTM Segamat.
masih tercari-cari identiti aq di masa hadapan.
mungkinkah aq seorang programmer nanti?
guru sekolah?lecturer?
atau hanya buka cyber cafe di kampung??
oh Tuhan.....



-OUT-



.:We Belong Together:.

|
Ooh, oh, ooh, oh
Sweet love, yeah

I didn't mean it
When I said I didn't love you, so
I should have held on tight
I never shoulda let you go

I didn't know nothing
I was stupid, I was foolish
I was lying to myself

I could not fathom that I would ever
Be without your love
Never imagined I'd be
Sitting here beside myself

?Cause I didn't know you
?Cause I didn't know me
But I thought I knew everything
I never felt

The feeling that I'm feeling
Now that I don't hear your voice
Or have your touch and kiss your lips
?Cause I don't have a choice

Oh, what I wouldn't give
To have you lying by my side
Right here, ?cause baby

When you left I lost a part of me
It's still so hard to believe
Come back baby, please
?Cause we belong together

Who else am I gon' lean on
When times get rough?
Who's gonna talk to me on the phone
Till the sun comes up?
Who's gonna take your place?
There ain't nobody better
Oh, baby baby, we belong together

I can't sleep at night
When you are on my mind
Bobby Womack's on the radio
Saying to me

"If you think you're lonely now"
Wait a minute
This is too deep
(Too deep)
I gotta change the station

So I turn the dial
Trying to catch a break
And then I hear Babyface
"I only think of you"

And it's breaking my heart
I'm trying to keep it together
But I'm falling apart

I'm feeling all out of my element
I'm throwing things, crying
Trying to figure out
Where the hell I went wrong

The pain reflected in this song
It ain't even half of what
I'm feeling inside
I need you, need you back in my life, baby

When you left I lost a part of me
And it's still so hard to believe
Come back baby, please
?Cause we belong together

Who else am I gon' lean on
When times get rough?
Who's gonna talk to me on the phone
Till the sun comes up?
Who's gonna take your place?
There ain't nobody better
Oh, baby baby, we belong together, baby

When you left I lost a part of me
It's still so hard to believe
Come back baby, please
?Cause we belong together

Who am I gonna lean on
When times get rough?
Who's gonna talk to me
Till the sun comes up?
Who's gonna take your place?
There ain't nobody better
Oh baby, baby
We belong together

::Buah hati baru.

|


memperkenalkan org bilik baru saya. -anonymous-


muka teDOMOK macam si 'GEMOK'.ops!!

oh si DOMOK, saya da mula jatuh hati kat awak.
awak da ragut hati saya!!!
oh, chenta hati saya....<3

::Cinta hati saya??

|
salam..
thanks Allah coz bagi kesempatan aku bernafas lagi pada hari ni..
suda mkn, suda gelak, sumenya suda heehe~
apa lagi yang kau nak zue? semuanya da ada depan mata...
hmmm
-
alhamdulilah, suda masuk minggu ke-3 di sini.
semakin selesa walaupun kadang2 terasa malas sangat nak bangun pagi untuk ke kelas.
selalu di gegar setiap pagi oleh si pemanggil yang x jemu2 mengingatkan aku agar bangun dan menunaikan subuh.
thanks pendek. ops!!! telepas suda heee~
-
pagi ni kelas seperti biasa...
8.00 am. ITS 330, blok seri laksamana...
cik AKZ pnye kls ahaks!
uh...asal kelas dy je mesti ada je yang x kena.
sakit perut la, pening la, nak tuttt la...
penyakit bagai melanda.
haish!
barangkali fobia hahaha~
eh! macam dah lari topik je hee~
-
act nk share happy news hari ni.
balik kelas seawal jam sebelas aku gi la UPK (Unit Pengurusan Kolej)..
si dia ada pos barang hee~
buku resepi kataya..
haish! dengar je org nak bagi buku ni mulalah aku mengantuk.
almaklumlah, saya ni budak 'rajin' membaca.
hmm...masuk je bilik UPK...
-
eh!!! apa ni?! (mata silau kena flash)
esh abg bob ni...macam nas ahmad pulak snap2 gambar aku.
*rasa la kejap jadi artis hahaha~
act dy nak try DSLR baru dy..

"abg bob! nk tanya ni barang da sampai x?..." kata aku.
si abg, "jap ea.....nama??"
"Zuraidah Ahmad..."
"hah! amek ni...BESAR PUNYA!!!......" kata si abg.

mak ai!! terkejut aku dgr abg bob bertempik begitu. seketul kotak berada di depanku.
heee~(tersengeh dalam hati, "maknanya ni bkn buku resepi lalalal~")
oh....cumelnya dy....
da boleh assume kan pe isi di dalam kotak tuh?
hee~
yes, hari ni kalau orang nak kata aku gila pun xpe sebab senyum sorang2...
dalam tido pn sempat lagi mengukir senyuman hehehe~
gila bayang kot hahaha~
cumelnya dia....
lembutnya dia....
gebunya dia....
oh! saya da sayang dia....
teddy bear =p


-OUT-

:: sempit?!

|

salam...
suda lama rasanya x menaip di sini...
bz la naik sem baru ni...ceh!!
sehingga ad yg menanya knape suda lama x update blog..
wah! ada gak yang tunggu entry baru aq ek?! lalalal~ *kembang sebelah hidung
-
5th july lepas start la sem baru aq..
masuk je part 5 semakin bz la gamaknya dgn asignment..proposal...final project bagai...
haih! makin nipis la rambut aq...
xpe! yun nam hair care ade bak kata Shyu hahha~
-
hmm..1st nak citer pasal class.
seperti yang di ramalkan, sem ni mesti akan jumpa lecture kesayangan group csd 5s1.
siapa? *identiti dirahsiakan tuttt.....!!!
alamatnya 1 sem sekali je la aq balik uma huhuhu...
asignment, proposal, ON TIME! huh!
-
1 week and 2nd week jadual aq ada 2 subject clash.
tepaksa la miss class...
oleh kerana x dpt diselamatkan lagi..
aq terpaksa la drop 1 subject for this year..
QMT, see you soon yea. sob3...
susah gak sem ni..
banyak sgt class clash..
bkn aq sorg je..
kesian KP nk uruskan masalah problem ni sume..
tpi alhamdullilah friday lepas aq dpt settle kn sume masalah jadual yg tonggang terbalik tu sume.
so this sem total credit hour 15.
final 5 paper.
ok?
ouh! tidak! sempit mungkin otakku!

-OUT-




:Dia belum lagi nak bagi kot....

|

salam...
da lama rsenya jari ni x menaip kat sni..
kaku ke?
bkn la....
ketandusan idea sepanjang intessesi ni.
ceh!
yela tu...
padahal malas nk begosip llalla~
-
mgu lepas, tanggal 10th june 2010 bersamaan hr khamis..
seluruh siswa dan siswi warga UiTM telah menerima result mereka.
oh! skemanya ayat aq! hahah~
hmm...
point yang aq nk share kat sni act pasal result aq..
sobb3...*mood sedih
-
first, alhamdullilah..
thanks to ALLAH cos bg rezeki yg aq sndri x nmpak..
nikmat hidup..
makan..
tidur..
mcm2 lg lah!
alhamdulillah result sem lepas aq lulus semua..
berkat doa mak dgn abah..
rezeki yg ALLAH beri.
-
tapi...hajat aq still x tercapai lgi..
doa yg tu je Allah x makbulkan lg..
myb ad silap aq yang aq sendri x sedar kot.
hajat aq, aq target 3 pointer untuk sem lepas..
tpi aq x dpt...
lg skit je nk achieve..
hmm...xpela...mungkin ALLAH nk bg yg lg best kot.
DIA belum lagi nak bagi kot..
bersyukur la zue dgn apa yg ko da dpt skng...(monolog htku selalu)
-
pape pn aq bersyukur.
aq yakin, esok DIA nk bg lg =)
thanks Allah...

-OUT-

BuLe jAdi iNi mImPi...

|

Tak sengaja gengamanku terbuka
Lantas ku gapai BINTANG yang berjuta
Bintang yang ku impikan menerangi
Takkan ku biarkan berlalu pergi

Andai benar kau menjadi milikku
Mencintaimu menjadi sumpahku
Namun jika hadirmu satu MIMPI
Aku rela tidur sepanjang hari

Ku tunggu mentari di hujung siang
Tak ku sangka awan hitam menjelang
Sumpah ku jadi tak pasti
Nyatalah mimpi, mimpi yang mati

Genggaman tanganku terbuka sepi
Mendambar dirimu satu ILUSI
Bintang yang ku gapai tak berpanjangan
Hadirmu di dunia hanya pinjaman

Ku tunggu mentari di hujung siang
Tak ku sangka awan hitam menjelang
Sumpah ku jadi tak pasti
Nyatalah mimpi, mimpi yang mati


*p/s: mmg mimpi pn nk dpt dia.

pEnaMpiLan?

|

remaja.
hmm...mst korg taw kn jiwa remaja camne?
slalu memberontak.
nk tu, nk ni, sume nk..
padahal nk dpt sesuatu bkn pakai air liur.
bese la..
normal la tu kn..
suma yg kita nk tu untuk jga PENAMPILAN kita.
kete besar, baju branded, handphone canggih..
pe lg yg korg nak?
sume la kan?!
kalaw bole, boyfrend pn nak yg kaya!
memang TAMAK!
-
nk jg penampilan bkn mcm tu caranya bg aq.
bg aq, nk jaga penampilan ni ada byk cara.
bkn dgn cara diatas tuh!
sah sahabat mr.saitan hee~
-
penampilan bg kita mmg sgt penting.
penampilan tu juga adalah kunci kejayaan.
pecaya x korg?
hmm..fikir sendiri ea hee~
-
nak jaga penampilan bkn susah..
penampilan DALAMAN and LUARAN haruslah kita amik kira.
korg nak ke kawan dgn membe yg selekeh?
x gosok gigi, x mandi..da la camtu, selekeh lak tuh!
ouch!! x dpt bayangkan la..
dalaman means, hati kita.
kalaw kati kita BERSIH, BAIK, JUJUR,
mesti kita akn ramai membe.
btol x?
-
then, cara kita kawal diri kita.
omputih cakap self-control.
maap la kalw silap.
aq ni kurg skt bahasa inggeris hahaha~
kita msti avoid sikap2 GEDIK yg suda tentu org lain x suka.
contohnya!
-keanak-anakkan.
-kepoh iaitu telebih becok.
-panas baran
-iri hati
-tak sabar
ehh! banyak lagi la!
mls nk listkn heheh~
sikap2 ni haruslah kita cegah ye kawan2.
aq kalaw de membe camni mmg aq mls nk layan.
jujur ni cakap hehe~
aq paling x suka kalaw umur tu da blh jadik mak org, tapi perangai still cam budak2.
dem. ops!
-
lagi cara nk jaga penampilan is..
penampilan ekspresi.
contonya..
-cara berjalan
-cara bercakap
-cara pemakaian
-makan
-duduk
-cara bergaul
hah..ni sume penting gak nk jaga penampilan.
kalaw da perempuan, tapi perangai, sikap, adab2..tu sume meyerupai lelaki.
ape mksudnya tuh?
sape la laki yg nak dekat dgn kita.
tol x?
tapi, jangan lak control ayu lembek depan laki!
sumpah geli!!
-
selain kat ats tu,
kita msti la jg kebersihan.
manusia ni kan suka kan kecantikan and kebersihan.
x gitu?
xguna kalaw muka tu cantik, tapi pengotor!
lagi ar kalaw bau badan yg wangi dalam kurungan tu.
haish!
malu lah nk cakap!
huuuu~
kecantikkan kalw nk jaga mesti la dr atas sampai la bawah.
sumenya nk bersih.
baru la smart!
heee~
-
pape pn yg penting adalah selalu berfikiran POSITIF.
dari situ kita taw camne nak kawal diri, tampil menarik, berkomunikasi..
macam2 lagi lah!
baru la hidop ni seronok.
kan3??!
hee~


-OUT-

::pEnEranG HaTi..

|
Salam..
hr ni aq nk share bnd baik lg.
sj nk kumpul pahala =)
hopefully..
sometimes kte msti terfikir,
............."nape la susah sngt nk paham bnd ni?"....
....."asal la sush sngt nk wat soklan nih?!!"...........
ni la mslah yg slalu melanda di kalangan student kan?
-
sbbnya??
myb hati kita x bersih..
dan mungkin hati kita x terang.
hee~
x dinafikan, sometimes aq begitu juga huhu~
-
hr ni aq nk share camne nak bg hati kita menyala.
dlm erti kata yg lain ad NUR hehehe~
-
1. Jaga Pemakanan.
-bagaimana?
camni, Nabi kita dlu pn da pesan, jg pemakanan kita. jgn main larung je bnd yg ada depan mata. seblom mkn, baca DOA.
mak slalu cakp, mkn kalaw x baca doa, mknan tu da kne kencing dgn syaitan taw! x taw la btol ke x. tpi fkr blik, ada btolnya.
mkn la makanan yg HALAL.
mkn la makanan yg halal, sumber yg halal..kalaw kita mkn makanan yg haram, x terfikir ke ape jadi pd hati kita?
membusuk lar jawabnya....
makan ketika LAPAR, berhenti sebelom KENYANG.
jgn la mkn tu main sumbat je..
mana x tersumbat otak korang hehehe~
-
2. Berpuasa.
-ini mmg x taw nk komen ape.
ini adlh petua Nabi kita.
berpuasa la ISNIN dan KHAMIS.
ini baik untuk kesihatan perot.
asik mkn je...kalaw kita nk rehat, organ2 kat dlm perut ni pn nk berehat jgk!
-
3. Banyakkan Beristifar.
-korang taw x pe kelebihan istifar ni?
dy bule,
BERSIH kan hati.
bagi REZEKI.
and..
dilimpahi RAHMAT dariNya.
-
4. Pelihara Solat.
-solat tu kan tiang agama.
sape yg x solat tu, paham2 je la...
jgn kata tiang, tapak pn xda!!
jangan tinggal solat.
-
5. Pelihara Masa.
-pelihara masa means jgn buang masa dgn bnd2 yg xde faedah.
1 more, jgn bazirkan masa dgn MENGUMPAT, BERGOSIP,MENGATA, dan yg sama dengannya..
jangan juga tido selepas subuh dan selepas asar.
tapi yg tu la slalu kita buat kan?
heee~
maklum la student..
bnd ni blh avoid, cuma kita je x taw caranya...
-
well.....rasanya ckup tu je la.
aq pn rasanya x mampu nk laksanakan.
tapi, as human yg dicipatakan DIA kat dunia ni,
aq WAJIB laksanakan.
-
sekian dari saya, ZURAIDAH AHMAD.

-OUT-

bosan??!!

|
bosan?
hah....kat bawah ni ad beberapa cara nk ilangkan KEBOSANAN.
cam aq skng ni, mmg tahap gaban kebosanannya.
da mcm org sasau gak intesesi ni ek?
start kelas kol 8 hbs kol 10.
balik kelas da x taw nk watpe, pe lg TIDO ar!!
bangun tido, MAKAN.
pas makan?? whats next??
TIDO lagi!!dan lagi...dan lagi tido...
mana x gemok ko zue...
huh!!!
mlm lak lg ar bosan.
sampai rasa mcm nk FLY je dr tingkat 2 wing C nih! cehh!
(x brani kot! hahaha~)
k2, lets look all de tips! heheheh~
-

1.korang bule kira rambut korg.hah! kalaw rambut yg pendek lg mudah kje korg.
kalw salah kira, ulang balik sampai dpat jumlah yg sebenar.
-
2.botak?? hah...kalaw korg spesis yg takde rambut,bule cuba cara lain.korang bilang la bulu kucing ke, kambing ke, lembu ke....gajah ke...
kalaw benatang tu xde, bule try benatang lain.contohnya semut ke...anai2 ke...nyamuk ke or yg sewaktu dgnnya.
-
3.cara lain korang bule kumpul pahala. cara ni best, korang gi cuci toilet.
bosan dpt diatasi, pahala bertambah.
-
4.cara yg ni pn best jgk. korang berkebun. tanam la pokok strawberi kat pasu bunga mak korang.mana2 pasu yg ada bunga tu korang tukarkan dgn pokok strawberi.kalaw mak korang tnya mana pegi bunga2 dia, korang cakab la, bunga bkn bule datangkan hasil pon.
-
5.hah! yg ni selain dpt menyihatkan tubuh badan korang bule praktis tawaf masa nk tunaikan haji nanti.korang bule tawaf kat area uma korang. wat la bape bnyak pusingan pn sampai bosan tu ilang.
-
6.cara yg ke-6 ni aq x galakkan sgt la..tpi, sesape yg berani bule try. korang lari keliling kampung sambil jerit2 mintak tolong. "TOLONG3!!!" camtu la lbh kurg,korg bule wat lebih baik dr tu. kalaw dorg tnya nk tolong ape, korang cakp, "tolong ilangkan bosan aq". kompem3 penyepak dorg bg. Insya Allah korang akan rsa tenang.
-
7.yg last ni korng gi carik buku2 reference SPM. korg study la mcm korg nk face SPM even korg da lps SPM.struggle taw. make sure mak bapak korang nmpak taw pe korg wat..msti dorg bangga dpt anak macm korang. sejok perot mak korg mngandung kan korng.
-
hah...cko la tu kot 7 cara.
korang bule la try pasni.
aq da try. masyuk gak! cehh!!
kompem ar tukar title korg...
SIUMAN to GILA!
hahahaha~

*just 4 fun..try la kalaw btol2 bosan heeee~


-OUT-

..................bBrrrrr!!

|
owh!
bosan suda.
suda bosan.
ape mahu buat?
TIDO?
tidak mungkin.
mate suda penat tido sje.
MAKAN?
suda selalu.
berat pn smkin increasing.
ble mahu decreasing lg??
ble suda putus cinta kot!
hahahahaha
bapak!!!!!
BOSAN gile vavi!
ops!!!
terlepas suda.
sory......=p

*xtaw nk type pe lg heee~


-OUT-

::kerinduan~

|


Lalalla~ ‘trademark’ yg bese kluar dr mulutku ble trsa hati senang.
Pasni dia xde apekh ‘trademark’ itu akn kuar lg mlut aq?
Hmm…dia sgt baek..
Walaupn kdg kala dia sdkt emo..
Maklum la msh ‘kecik’ hee~
Bg aq dia seorang teman yg baek..
X mementingkan dr sndri..
Btanggungjawab bagi aq..
Hilai tawa, esakkan tangisan..
Pasti akn aq rindu saat tu..
Pjm celik setahun juga aq sebilik dgnnya..
-
Part 3 starting aq msuk bilik 118 Baiduri 1st impression aq kat dia:
*Ush! Kerek gak minah ni..
*Part bape dia ni?
*Asal muke ketat sgt cam pengetua seklah aq je..
*Hmm..msti sombong minah ni..

Part 4 daftar:
*Hope, ad la exrumet yg akn sebilik lg dgn aq..(bkn j*#$ ops! Telepas suda hee~)
*Finally, dia sebilik lg dgn aq.
* Seronok.
* Rse mcm nk lompat je tggi2.
*Boley la belagak skng jadik senior.(budget je…pdhal junior part 3 same umo dgn aq..yucks!!)
-
Seronok sgt dpt sebilik lg dgn org yg betol2 paham perangai kite..
Senang nk berkomunikasi.
Senang nk gunakan system butter.
Senang nk ajak mkn.
Senang nk buli.
Senang nk kejutkn aq ble aq da telambat nk g kelas.
Senang nk ajak kongsi sabun & syiling basuh baju.
Senang nak dapat air mesin (gedegang) free.
Senang share makanan especially kicap ‘kipas’….PANASSS!
…macam2 la ter’senang’ bila dgn dia….
-
Pasni dia da grad..
Aq da xde rumet yg macam dia..
Yg ‘gile’….(gile aq yg mmbuatkn dia turut same gile)
Yg ketawe mcm kak ponti..
Yg suke myahut panggilan penduduk wing lain walaupun panggilan tu bkn untuk kami..
yg suke wat ‘dajal’ kat wing..
yg suke sepak2 slipar dak wing ble besepah..(maklumlah ass wing capt cehh!!)
Xde la saat2 memekik mnyanyikan lagu ‘Kamelia’ (walaupn name kami xde kaitan dgn kamelia)
Xde lg angan2 dan cita2 bersama ingin memilikki boyfriend kaya (pngaruh ‘pisau cukur’)
Xde lg org yg akn mendengar rintihan, angan2, dan cite2 kolot aq…
Xde lg tuna dan roti yg ingin d kongsi milik bersama (walaupn bkn dr budgetku)
-
Kalaw dia xde kat bilik, aq da mcm org yg tinggal kat gua pd zaman jahilliah dlu kala..
Kalaw aq pulak yg xde, dia da mcm org mati laki.
Penghuni bilik ad 4 org, tpi terase mcm duduk berdua je dlm bilik..
Nk kate kami xmesra dgn mereka yg lain tu, rasenye tidak.
Aq x la sombong..(muke je mcm sombong tpi hati selmbut softlan)
Dia pn xdela garang(tgok je mcm pengtua skolah)
Maybe kami x serasi besame kot..
Org kate x kenal maka xcinta.
Tgok mcm aq dgn dia.
Mule2 je xrapat.
Lame2….sume bnd kami nk share..eh! xsume. Sesetengah.
-
Pasni xde sape la yg akn gelakkan aq bile aq mengigau di mlm hr..
Xde la org yg akn bancuhkan air ble aq terasa mngantuk…
Huh! Mcm2 la aq rase akn kurang bile dia xde lgi..
Mungkinkah ad lg ‘si kecik’ yg baek sepertinya??
Dia Iryanni Binti Nasib..

agak kerek kn minah ni?
muahhahahah~


I lap u so strong la dear =p
Thanks 4 being my rumet, my frend, my sister, my mama too…ahakz!
I’ll be miss u kak yani.
-OUT-